Till senaste kommentaren

Varför går vissa väljare före kön med medhavda röstsedlar

Hej!

Vid både vår vallokal och minst en annan lokal fick man gå före i kön om man tagit med sig röstsedlar. Är inte detta ett demokratiskt problem i och med att vissa partier står utanför vallokalen och delar ut röstsedlar vilket kan få tvekande väljare att välja den enklaste vägen och rösta på dessa (särskilt om det är två partier som står väldigt nära varandra och endast det ena partiet står utanför vallokalen och delar ut röstsedlar)?

Kommentarer

 • hej Robin,

  Tack för dina synpunkter.
  Fram till och med valet 2018 tog väljarna sina valsedlar öppet inför andra väljare i vallokalerna. Denna ordning har länge fått kritik från väljare och internationella valobservatörer. Inför valet 2019 röstade därför riksdagspartierna om en ändring i vallagen kring hur röstningen ska gå till.

  Det är varje kommuns ansvar att se till att röstningen genomförs på ett säkert och effektivt sätt som möjligt. Du behöver därför kontakta den kommun där du röstade.

  Alla ändringar i valets genomförande brukar följas upp och utvärderas efter valet. Valmyndigheten kommer givetvis att sammanställa de erfarenheter som vi får från kommuner och från er väljare.
  /Anna

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.