Barn vid röstning

Hej,

Var precis och röstade och hade med min dotter som är 5 år gammal, kan varken läsa eller skriva som många andra femåringar.

Personalen på plats menade på att hon inte fick vara med när jag hämtade röstsedlar utan skulle stå en bit bort - hon blev naturligtvis ledsen.

Jag kan verkligen inte förstå varför. Min dotter blev som nämnt ledsen och tyckte att ”rösta” bara var hemskt.

Dessutom vill jag mena att det är upp till mig om jag vill visa vad jag röstar på, jag kan trots allt berätta det både innan och efter valprocessen.

Alternativet hade istället inneburit att jag kunnat inkludera henne och göra något roligt av det.

Är väldigt nyfiken på argumenten bakom detta beslut.


Andreas Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Syftet att införa krav på avskärmningar i lokalerna var att stärka skyddet för valhemligheten. Dvs väljare ska kunna ta sina valsedlar utan insyn eller påverkan från andra väljare. Det finns inget uttalat i vallagen som säger hur barn kan följa med sina föräldrar och se hur det går till att rösta. Det låter som att röstmottagarna försökte göra sitt bästa för att följa de regler som finns.

  Det är valnämnden i varje kommun som ansvarar för att utbilda röstmottagare och instruera hur röstmottagningen ska gå till. Om du vill veta mer om hur röstmottagarna i din vallokal blivit instruerade i denna fråga så hör av dig till valnämnden i din kommun.

  Hälsningar
  Helena
  Valmyndigheten
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.