Till senaste kommentaren

Varför är ett visst parti regeringsbildande?

Hur kommer det sig att moderaterna och Kristersson som är eller blir regeringsbildande vid en eventuell vinst över vänsterblocket, och inte SD med Åkesson i spetsen som är större än M procentuellt i detta valet?

Kommentarer

  • Hej Mikael,

    Valresultatet avgör partiernas representation i riksdagen. Om statsministern i den sittande regeringen har tillräckligt stöd kan hen bilda en ny regering. Om den sittande statsministern inte får tillräckligt stöd ska istället en ny statsminister utses. Riksdagens talman håller enskilda samtal med partiledaren och föreslår sedan vem som ska utses till statsminister. Riksdagen röstar om förslaget. Godkänns kandidaten ska hen utse en ny regering. Röstar fler än hälften av riksdagens ledamöter mot talmannens förslag är det förkastat. Förkastas förslaget fyra gånger blir det extra val om inte ordinarie val ska hållas inom tre månader.

    Det är alltså riksdagens talman som fördelar vem som får bilda regering, och något politikerna sen ansvarar för. Du kan läsa mer om det här: https://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/sa-bildas-regeringen/

    /Suzana
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.