Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Det är inte riktigt anonymt att ta valsedeln

Hej, det är ju inte anonymt att ta själva valsedeln alltså saknas valanonymitet i praktiken i Sverige. Att ta flera valsedlar framför alla visar att man kanske inte tänker rösta på "det" partiet t.ex. familjen som ser vill att man ska rösta för. Förövrigt kan man senare se de valsedlar man inte använde när man behöver lägga kvar de i valbåset.

Det hjälper då inte att man anonymt kan lägga in valsedeln I kuveret då själva valsedeln inte med någon enkelhet kan tas anonymt.

Att det skulle vara en "tradition" eller att det finns några praktiska utmanningar(som definitivt går att lösa om viljan finns) verkar som en dålig ursäkt för något som urholkar demokratin i Sverige.

Kommentarer

 • Hej,

  Nej, det stämmer att det inte är anonymt att ta valsedlarna, men själva röstningen sker bakom skärmen och det är anonymt. Själva rösthandlingen, dvs när du väljer vilket parti du vill rösta på (din valhemlighet), görs i ensamhet bakom valskärmen när du lägger ner valsedeln i valkuvertet. Så står det i vallagen. Det sätt du kan göra för att ingen ska veta vad du kan rösta på är att plocka på dig valsedlar från olika partier.

  Det är en gammal tradition i Sverige att valsedlarna läggs ut på detta sätt som du beskriver. Vallagen beskriver inte exakt hur valsedlarna ska exponeras för väljarna i vallokaler och röstningslokaler. Det står att valsedlarna ska läggas på en "plats".

  Valsedlarna ska även exponeras likvärdigt för alla deltagande partier. Orsaken till att valsedlarna ligger ”öppet” är också för att partierna själva ska kunna lägga ut sina namnvalsedlar (valsedlar med kandidater). Och för att röstmottagarna är skyldig att hålla ordning bland valsedlarna och se till att det inte försvinner några på ett otillbörligt sätt.

  Hälsningar
  Fia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.