Hur fungerar 4%-spärren?

När vi röstar i de svenska valen har vi en undre gräns på 4 procent vilket känns rimligt, speciellt eftersom det ändå motsvarar c:a 14 mandat. När vi röstar i eu valet har vi dock bara 21 mandat.

Det finns ju fortfarande en 4 procents spärr vilket jag tycker känns konstigt. I teorin skulle 25 stycken partier kunna få exakt lika många röster och fyra partier ändå bli utan mandat, den faktiska gränsen för att komma med ligger på närmre 5 procent per mandat om man utgår från att 21 mandat ska fördelas på 100 procent av rösterna.

Finns det någon anledning till varför man har samma gräns som i de svenska valen och vad hade man gjort i det högst hypotetiska scenariot som jag beskrev ovan?

mvh

Kommentarer

 • Hej,

  För att få delta i mandatfördelningen måste man få minst 4% av rösterna. Detta är ett nödvändigt - men inte tillräckligt - krav för att kunna ta mandat.

  Det garanterar dock inte att partiet tar mandat. Först räknar man vilka partier som fått minst fyra procent av rösterna. Sedan fördelas mandaten proportionerligt enligt den jämkade uddatalsmetoden bland dessa partier. Det kan alltså hända att något parti når spärren, men ändå blir utan mandat.
  Se även: Mandatfördelning | Valmyndigheten

  Ditt exempel är en bra illustration på att det inte alltid räcker med 4% för att ta mandat. I det hypotetiska exemplet där 25 partier fått exakt lika många röster hade lotten fått av göra vilka 21 av dessa 25 partier som fått ett mandat var.

  För vidare läsning se: Regeringens proposition 2013/14:48, Proportionell fördelning av mandat och förhandsanmälan av partier i val.
  Lena
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.