Hur går det till att rösta?

Hej undrar rent praktiskt hur det går till? Jag tänkte förtidsrösta & undrar vad gör jag då jag kommer till vallokalen Känner mig alltid vilsen och obekväm då jag ska rösta.
Mvh

Kommentarer

 • Hej,

  Så här fungerar det att förtidsrösta.
  Läs gärna mer på sidan Rösta i förtid
  1. Ta valkuvert och valsedlar
   Vid röstningslokalen brukar det finnas bord där valsedlarna har lagts ut. Genom att ta valsedlar för flera partier kan du undvika att någon får reda på vad du tänker rösta på. Vid ingången till röstningslokalen står oftast en röstmottagare som delar ut valkuvert och hänvisar dig till en ledig valskärm.
  2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm
   Bakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje valkuvert. Det finns en penna bakom varje skärm som du kan använda om du vill personrösta, det vill säga sätta ett kryss i rutan för den kandidat på valsedeln som du helst vill ska bli vald för partiet.
  3. Lämna rösten till röstmottagaren
   Därefter går du till röstmottagarna och lämnar fram valkuvertet eller valkuverten. Då måste du kunna visa att du är du. Det gör du genom att:
   - visa en id-handling
   - vara känd av röstmottagaren
   - någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren.
  4. Lämna ditt röstkort. 
   Röstmottagaren stoppar ned röstkortet och valkuvertet eller valkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda.
  Hälsningar
  Fia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.