Identitetskontroll

Hej!

Hur utför vi identitetskontroll när personen använder burka?
Valadministratör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Det finns situationer där en person måste styrka sin identitet. Röstning är en sådan. I samband med röstning måste en väljare som inte är känd för röstmottagarna legitimera sig eller på annat sätt styrka sin identitet. Röstmottagarna får inte ta emot valkuvert om väljaren inte kan göra detta.

  Om en person inte kan styrka sin identitet ”på annat sätt”, exempelvis genom personlig kännedom eller intygsperson, kan personen i normalfallet styrka sin identitet med någon form av fotoidentifikation. Styrkande av identitet genom fotoidentifikation förutsätter att personen visar sitt ansikte.

  För att på minst ingripande sätt genomföra identifikationen bör personen tillfrågas på vilket sätt personen föredrar att visa sitt ansikte. I det fall personen endast vill visa sitt ansikte för en person av ett visst kön bör detta önskemål tillgodoses. Om det inte finns någon valförrättare av detta kön i lokalen kan annan frivillig person på plats bistå vid genomförandet av identifikationen. Om identifikationen inte går att genomföra enligt denna beskrivning eller på annat sätt får personen inte rösta vid detta tillfälle. Personen kan då hänvisas till annan röstningslokal där förutsättningar finns för att genomföra identifikation. Kan personen inte styrka sin identitet på ett godtagbart sätt får personen inte rösta.

  Sammanfattningsvis bör röstmottagaren inom rimlighetens gränser tillmötesgå väljarens önskemål om identifikationsmetod. Målsättningen bör alltid vara att på ett eller annat möjliggöra säkerställande av identiteten hos den röstande och därmed möjliggöra röstning för densamma.

  Hälsningar
  Hans-Ivar
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.