Personkryss

Hur i helsike kan ni ogiltigförklara de personkryss som visades i SVT?
Det var ju helt klart vad väljaren avsåg. Har ni inte sunt förnuft?

Kommentarer

 • Hej,

  Det är länsstyrelsen som bedömer röster och personrösters giltighet samt som slutgiltigt räknar rösterna. Valmyndigheten kan inte kommentera enskilda bedömningar som länsstyrelsen har gjort. Länsstyrelsen bedömer varje enskild valsedel för sig på samma sätt som vid annan myndighetsutövning.

  Valmyndighetens roll är att stötta och vägleda övriga valmyndigheter. Det innebär att Valmyndigheten tar fram vägledningar och manualer för bland annat rösträkning. I dessa finns beskrivet vad som framgår av vallagen och hur lagen enligt exempelvis förarbeten ska tolkas. Det är inte möjligt att ange alla bedömningar i detalj.

  Enligt vallagen ska väljaren göra en markering i rutan som finns vid den kandidat som väljaren vill se bli vald på personvalsedeln. Om det lämnats mer än en personröst eller om det inte framgår vem personrösten avser så ska länsstyrelsen bortse från personrösten. Rösten tillfaller då partiet. Länsstyrelsen bedömer varje enskild valsedel för sig.

  Om en markering snuddar vid en annan ruta så är det inte Valmyndighetens rekommendation att personrösten ska bortses ifrån. Om markeringen är i rutan och väljarens intention är tydlig så anser Valmyndigheten att det ska räknas som en röst på kandidaten. Men det är inte vi som tolkar och beslutar i enskilda fall.

  /Magnus
  Magnus
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.