Till senaste kommentaren

Kan jag personrösta på nån som kandiderar i en annan riksdagsvalkrets?

Innebär nedanstående text att min röst blir ogiltig om jag väljer att skriva namnet på en person som kandiderar för ett parti i ett annat valområde? Alltså dennes namn finns inte med på de valsedlar som finns där jag bor men jag anser att detta partis kandidat i en annan del av landet förtjänar min personröst. Kan jag rösta på denna person överhuvudtaget?


Kommentarer

  • Hej Claes,

    I riksdagsvalet kan du bara rösta på de kandidater som finns på valsedlar som gäller för din riksdagsvalkrets. Vilken riksdagsvalkrets du tillhör står på ditt röstkort. Vissa partier har namnvalsedlar som gäller för alla valkretsar. Längst ner på de namnvalsedlarna kan det till exempel stå "Hela landet". De namnvalsedlarna kan du använda om du vill personrösta, oavsett vilken valkrets du tillhör.

    I valen till region- och kommunfullmäktige ska du använda en namnvalsedel som gäller för din region respektive din kommun. Om du personröstar på en kandidat som står på en namnvalsedel som inte gäller för den region eller kommun där du bor bedöms din röst vid sammanräkningen som en röst för partiet. Det blir ingen giltig personröst.

    Mer information om hur man kan personrösta finns på vår webbplats här: Rösta på parti och person | Valmyndigheten

    /Amelia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.