Till senaste kommentaren

Varför läggs både röstkort och valsedel ner i fönsterkuvertet vid förtidsröstning?

Varför tillåter myndigheten att valsedel och röstkort läggs i gemensamt kuvert vid förtidsröstning när skäl saknas? Vem öppnar kuvertet? Det får inte väljaren veta. Agerandet skrämmer bort utsatta människor från att rösta vilket hotar syftet med demokrati.

Är agerandet laglighetsprövat inom EU rätten?
Gör något annat EU land som Sverige?

Kommentarer

 • Hej!
  Förförandet att röstkortet ska läggas tillsammans med valkuvertet i ytterligare ett kuvert (fönsterkuvert) framgår av vallagen. Röstkortet bär information om vilket valdistrikt du tillhör så att din röst kan skickas till rätt vallokal för granskning och räkning på valdagen.

  Fönsterkuvertet med röstkortet och valkuvertet är igenklistrat och öppnas först när röstmottagarna i vallokalen granskar förtidsrösten (utan att öppna valkuvertet) och prickar av rösten i valdistriktets unika röstlängd där du som väljare finns med. Röstmottagningen är offentlig så vem som helst kan observera granskningen av förtidsröster i vallokalen.

  Under valdagen har du rätt att ångerrösta i din vallokal så om du skulle komma in under dagen och rösta kommer du att få tillbaka din förtidsröst. Efter att röstmottagningen i vallokalen avslutats läggs valkuvertet ner i urnan (utan att ha öppnats) och blandas med övriga röster för att bevara valhemligheten.

  När det gäller frågan om det har laglighetsprövats inom EU-rätten är det inte något Valmyndigheten känner till. Vi får istället hänvisa till Europeiska unionens hemsida där det går att söka på rättspraxis.

  Andra länders motsvarande valmyndighet har ofta hemsidor där det kan finnas svar på frågan om hur förtidsröstningen går till i ett visst land.
  Ida
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.