Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Registrera parti

Hej jag undrar hur man gör för att registera ett parti?

Kommentarer

 • Hej,

  Vem som helst kan starta ett politiskt parti. Det finns inga regler om hur ett parti ska bildas eller hur ett parti ska vara organiserat.

  Vill du starta ett parti kan du börja med att bilda en ideell förening. En sådan ska till exempel ha styrelse, stadgar och ett namn. Det finns information hos Skatteverket som visar hur detta ska gå till.

  Skatteverket

  Partiet kan registrera sin partibeteckning hos Valmyndigheten. Partibeteckningen är det namn som partiet vill ska stå på valsedlarna. Om partiet registrerar sin partibeteckning hos Valmyndigheten kan partiets namn skyddas så att det inte kan användas av ett annat parti i samma val.

  För att partibeteckningen ska kunna gälla vid höstens val skulle anmälan om registrering av partibeteckningen ha kommit in till Valmyndigheten senast den 28 februari i år (2018). Det är därför för sent nu att ge in en anmälan om registreringen inför valen 2018.

  Det finns dock inget krav på att ha en registrerad partibeteckning för att kunna ställa upp i val. Däremot måste ett parti anmäla sitt deltagande i val för att kunna delta i mandatfördelningen. En sådan anmälan om deltagande i val ska ha inkommit till Valmyndigheten senast 30 dagar före valdagen så även det är försent nu för detta valet.
  Linda
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.