Till senaste kommentaren

Hur röstar personer med skyddad identitet?


Hej!
Har en fråga ang. utskick av röstkort till skyddade kvinnor. Vi har en dotter som lever skyddat från sin förövare och har skyddad folkbokföring (näst högsta skydd). Idag fick hon via Kivra besked om att nu skickas röstkorten ut. Ett problem med detta är att postutskick till dessa personer tar 5 veckor innan det når mottagaren pga säkerhetsaspekter via skatteverket m.m. Efter 5 veckor har dessvärre valet redan avgjorts.
Min fråga är då hur det i Sverige kan vara möjligt att svenska medborgare, födda i Sverige, fråntas rätten att rösta och tas ifrån sina medborgerliga rättigheter. Dessutom står det vilken röstlokal som hon ska rösta i, ett ställe som är känt av förövaren och som min dotter inte får vistas i närheten av pga säkerhet.
Det måste finnas andra sätt att lösa detta på i ett rättssäkert samhälle.

Kommentarer

  • Hej,

    Beklagar att det blivit så. Eftersom hon inte kan ta sig till sin vallokal på valdagen så kan hon beställa ett dubblettröstkort och förtidsrösta i valfri förtidsröstningslokal mellan 24 augusti - 11 september.  Hon kan beställa ett dubblettröstkort genom att kontakta länsstyrelsen. Hon kan hämta ut det hos länsstyrelsen (kontakta dem då i förväg för att säkerställa lämplig tid).

    /Amelia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.