Till senaste kommentaren

Bör röstmottagaren verkligen läsa upp personnumret så att alla kan höra det?

Hej, jag har en fråga gällande GDPR och personnummer. I broschyren vi röstmottagare erhållit av valmyndigheten står det under punkt 10) Steg för steg: ta emot en röst, ”läs upp… eller väljarens födelsedatum (ÅÅ-MM-DD). Till min fråga, är det juridiskt ok att läsa upp en persons personnummer när andra personer kan höra på? Oavsett om de fyra sista siffrorna ej läses upp. Tänker på att personnummer är extra skyddsvärda.

Kommentarer

  • Hej,
    Vid röstmottagning är det oftast två röstmottagare inblandade för varje väljare som lämnar fram sin röst. Röstmottagarna ska granska varje valkuvert och att antalet kuvert stämmer med väljarens rösträtt. Väljaren ska kunna styrka sin identitet och det ska markeras i röstlängden att väljaren röstat. Eftersom alla nödvändiga uppgifter står i röstlängden behöver det ske viss kommunikation mellan röstmottagarna.  

    Ett sätt att verifiera att väljarens id-handling stämmer med uppgifterna i röstlängden är att den ena röstmottagaren läser upp väljarens personnummer på id-handlingen och den andra röstmottagaren svarar med en bekräftelse på personnumret och väljarens namn ur röstlängden. Det är dock inte lämpligt att väljarens personuppgifter uttalas så pass högt att andra än väljaren och röstmottagarna kan höra. Röstmottagarna ska sitta så pass nära varandra att de inte behöver höja rösten för detta. En väljare som av olika skäl inte vill att personnumret läses upp bör meddela röstmottagarna detta när hen lämnar sin röst.

    David
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.