Rösträtt EU-val dubbelt medborgarskap

Vad gäller för de som har dubbel medborgarskap (svensk + annat EU-land) och är folkbokförd i Sverige? Hur väljer man i vilket land man vill rösta till EP?
Patrizia Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Patrizia,

  För personer med dubbla medborgarskap finns det en risk att hamna i båda ländernas röstlängder. Som väljare har du dock bara rätt att rösta i ett av länderna, du får därmed välja i vilket land du tänker rösta.

  Får Valmyndigheten information om att du finns med i ett annat lands röstlängd kommer du att strykas ur den svenska röstlängden.

  Vänliga hälsningar
  Oscar
  Oscar
 • Men hur man vill rösta i Sverige istället, ska man se till att bli struken i röstlängden i det andra landet? Eller finns det ett annat sätt att välja?

  Patrizia
 • Hej,

  För att kontrollera om du kommer finnas med i den svenska röstlängden så behöver vi veta ditt personnummer. Maila eller ring oss så kan vi kontrollera detta. Du kan sedan höra av dig till det andra landet för säkerhets skull för att se om de kan stryka dig från deras röstlängd.

  Om det fortfarande skulle vara så att du vid valet råkar finnas med i två länders röstlängder så är det fortfarande du som bestämmer i vilket land du röstar. Samtidigt är det viktigt att du endast röstar i ett av länderna.

  Hälsningar
  Oscar
  Oscar
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.