Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Skillnad i antal valdistrikt

Hej,
På Er sida Valpresentation 2018 anger ni att det är 6325 valdistrikt men all mediabevakning anger 6004 valdistrikt. Varför skiljer sig detta åt?
Patrick Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  På valnatten räknas rösterna per valdistrikt där väljarna har röstat. De var 6004 stycken. I den slutliga sammanräkningen tillkommer dessutom de så kallade ”uppsamlingsdistrikten” (de syns i resultatet som ”I vallokal ej räknade röster”).

  Vid den så kallade uppsamlingsräkningen hos kommunen då de sena förtidsrösterna räknas så räknas rösterna inte per valdistrikt utan i något som brukar kallas "uppsamlingsdistrikt". De är 321 stycken i riksdagsvalet, det vill säga ett uppsamlingsdistrikt per kommunvalkrets, eller kommun om kommunen inte är valkretsindelad. Totalt blir det 6325 valdistrikt. Rösterna räknas på detta sätt för att valhemligheten inte ska röjas.

  Detta medför också att det skiljer i antal valdistrikt i det slutliga resultatet om man jämför mot valnattsresultatet. Antalet distrikt som skiljer beror på hur många kommuner som vid aktuellt val är valkretsindelade.

  Vid val till landstinget är antalet valdistrikt lägre. Det beror på att Gotland inte har ett landsting, utan är enbart en kommun. Det vill säga så är det endast 20 landsting.


  Hélene
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.