Till senaste kommentaren

Hur förvaras valsedlar under valet?

Hej!
Jag har vid några val varit observatör vid röstsammanräkningen och har en del frågor som rösträknarna inte kunnat svara på i samband med EU- och riksdagsvalet:

1. Vart förvaras förtidsrösterna i min valkrets under de dagar och veckor fram tills de öppnas under valdagen i vallokalen?

2. Vart förvaras de sista natten innan de transporteras till vallokalen?

3. Hur transporteras de till vallokalen. ? Av en person eller flera?

4. Kan samma tre personer som tar emot röster under dagen också delta i rösträkningen på kvällen då det var sex personer inkl dessa tre?

Kommentarer

 • Hej Kalle!

  Tack för dina frågor!

  Det är kommunernas valnämnder som ansvarar för röstmottagningen och bestämmer vilka rutiner som ska gälla, med utgångspunkt i lagstiftningen. Jag kan därför bara svara generellt men har du fler frågor efter det kan du vända dig till din kommun.

  1. De förtidsröster som ska till andra kommuner skickas ganska omgående vidare till kommunen ifråga. Kommunen ansvarar för att förvara de röster som ska stanna i kommunen och sedan transportera ut dem. När rösterna tagits emot ska de sorteras på valdistrikt och läggas i särskilda omslag (säkerhetspåsar) som förseglas.

  2. Förvaringen av rösterna ska enligt lag vara avskild och säker men den exakta lösningen är upp till varje kommun.

  3. Även transporten är kommunens ansvar att besluta. En del kommuner sluter avtal med PostNord om sortering och transporter av förtidsrösterna under hela röstningsperioden medan andra sköter distributionen själva. Även här är det kommunens ansvar att se till att transporten är säker.

  4. Ja, samma röstmottagare som arbetat under dagen kan delta i rösträkningen. Sedan kan det se olika ut hur kommunerna löser det med vilopauser och eventuella byten av röstmottagare under dagen eller kvällen. Varje vallokal måste ha minst fyra röstmottagare och minst tre av dem måste alltid vara på plats. Dessutom måste antingen ordföranden eller vice ordföranden finnas i lokalen.

  Med vänliga hälsningar
  Maria
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.