Kan utlandssvenskar personrösta?

Hej!

Jag är utlandssvensk och har beställt röstkort giltigt i Sverige.

Jag undrar vilka valsedlar i riksdagsvalet som är giltiga när jag som utlandssvensk röstar. Partierna har ju ofta tre valsedlar, en med endast partinamnet men utan namn, en nationell valsedel med namn från hela landet och en lokal valsedel med namn från egna kommunen. Jag har hört att jag endast ska rösta med valsedel med endast partinamnet, annars är min röst ogiltig. Stämmer det?

Med vänlig hälsning
Rickie

Kommentarer

 • Hej Rickie,

  Det stämmer inte att din röst blir ogiltig om du röstar med namnvalsedel. Även som utlandssvensk blir du tilldelad ett valdistrikt i Sverige (oftast det distrikt du tillhörde innan du flyttade från Sverige). På röstkortet framgår vilken valkrets du tillhör vilket avgör vilka du kan personrösta på.

  Du kan personrösta precis som alla andra. Om partiet du tänkt rösta på har en namnvalsedel som gäller i hela landet så kan du kryssa en person på den listan eller så kan du välja att kryssa ett namn på den namnvalsedel som gäller för din valkrets.

  Om du inte har tillgång till rätt namnvalsedlar för din valkrets kan du skriva till kandidatens namn på en partivalsedel.

  Här kan du se partiernas namnvalsedlar: Valpresentation

  /Suzana
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.