Till senaste kommentaren

Kan en kandidat folkbokföra sig efter valdagen i en annan kommun?

Kanslichef, Anna Nyqvist, hos er har tydligen låtit person för Partiet Nyans ”vinna” röster i kommunvalet i Botkyrka trots att personen inte var valbar, enligt era egna anteckningar, då han inte var bosatt på orten. Han ”flyttade” senare till orten, vilket fortfarande inte är godkänt enligt lagtext, för att driva frågor inom kommunen i detta område. Vill gärna ha en förklaring till varför undantag ges från lagtext och var det står skrivet om denna möjlighet.
mvh Linnéa Sjöblom

Kommentarer

  • Hej,

    Valbarheten bedöms precis som du skriver om var en person är folkbokförd på valdagen men en anmälan om flyttning kan inkomma inom en vecka från själva flyttningen.

    Folkbokföringslagen (FOL 1991:1481) styr vilken dag som ska gälla. Enligt 35 § första stycket FOL står att vid flyttning inom Sverige och vid inflyttning till landet gäller den nya folkbokföringen från och med flyttningsdagen om den som flyttat gör anmälan inom en vecka från flyttningen. Kommer anmälan in senare gäller folkbokföringen från och med den dag då anmälan kom in.

    Det som styr är därför när anmälan inkom till Skatteverket och inte när beslutet är fattat. Folkbokföring hanteras av Skatteverket och du får gärna vända dig dit om du har fler frågor.
    Mette Valhandläggare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.