Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Valsedlar med olika län/delar

Hej! Jag är förvirrad.

På valsedlar finns olika benämningar längst ned "Hela landet", "Uppsala län södra" för ex. Jag antar att det spelar roll när jag röstar att jag har rätt län på valsedel. Vad säger de? Räknas min röst på person om jag är folkbokförd i Uppsala län men använder Uppsala län norra fast jag folkbokförd i Uppsala län södra. Är det ni kallar för valkrets?

Kommentarer

 • Hej,

  Det är lite olika beroende på om det är val till riksdagen eller val till kommun och landsting.

  Till att börja med så är det olika regler för hur man personröstar beroende på om partiet har anmält sina kandidater eller inte. Har ett parti anmält sina kandidater innebär det att partiet har låst sin lista från att väljare kan nominera andra kandidater. Om du vill personrösta på ett parti med anmälda kandidater måste du använda partiets namnvalsedel. För de partier som inte har anmält sina kandidater kan du även personrösta genom att själv skriva till namn på en namnvalsedel, en partivalsedel eller en blank valsedel.

  I val till riksdagen kan du bara rösta på de kandidater som ställer upp i din riksdagsvalkrets. Längst ner på valsedeln står det vilken valkrets som valsedeln gäller för. Landets valkretsar är i princip desamma som länen förutom vad gäller Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Vissa partier har namnvalsedlar som gäller för alla valkretsar. Gäller valsedeln för alla valkretsar står det ”Hela landet” på valsedeln. De namnvalsedlarna kan du använda om du vill personrösta, oavsett vilken valkrets du tillhör.

  I valen till kommun- och landstingsfullmäktige ska du använda en namnvalsedel som gäller för din kommun respektive ditt landsting.
  Kommunerna och landstingen kan också vara uppdelade i valkretsar, men du kan rösta på kandidater från en annan valkrets än den du bor i, så länge den valkretsen finns inom din kommun eller ditt landsting.
  Personröstar du på en person som kandiderar i en annan kommun eller annat landsting kommer din röst endast bli räknad som en röst på partiet, under förutsättning att det partiet har anmält deltagande i valet i din kommun/landsting.

  Mer om att rösta på parti och person

  Hälsningar
  Fia
 • Hej Fia!

  Hänger inte riktigt med -
  "Kommunerna och landstingen kan också vara uppdelade i valkretsar, men du kan rösta på kandidater från en annan valkrets än den du bor i, så länge den valkretsen finns inom din kommun eller ditt landsting."

  Betyder det att Uppsala län södra och Uppsala län norra tillhör samma landsting Uppsala län för exempel?
  Lena
 • Hej,

  Ja, det gör det. Finns även kretsen Uppsala läns mellersta.

  Se uppdelningen här.

  Hälsningar
  Fia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.