Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför ser riksdagssedlarna annorlunda ut beroende på var man bor?

Jag har en väldigt intressant fråga till dig som jag och min styvfar började fundera på nu ikväll. Vi bor i Nordvästra Skåne och tillhör som vi har förstått det Skåne läns norra och östra röstningsområde. Det vi började prata om är att riksdagsvalsedlarna ser annorlunda ut beroende på var man bor har alltid trott att alla riksdagsvals sedlar från ett parti ser likadana ut.

Om vi nu säger att jag har en kusin som bor i ett annat område än vi och jag skulle vilja personrösta på denna till riksdagen kan jag då göra det fast denne ej står med på vårat områdes lista? Eller kan jag enbart rösta på de som finns med på våran lista?

Har även en följdfråga och det är varför där finns personer från te.x stockholm på våran riksdagslista men om man går till en valsedel från södra skåne så finns den personen ej med eller är flyttad till en annan plats. Hur sorteras platserna på riksdagssedlarna och varför kan olika valsedlar se olika ut.

Hoppas ni förstår frågan och att jag inte gjorde den för invecklad, då är det bara att höra av er så skall jag försöka förklara på nytt  


Hälsningar
Philip Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Philip,

  Tack för din fråga. Just för riksdagsvalet är valområdet Sverige, men sen är landet uppdelat i 29 valkretsar. Valkretsar är en indelning i geografiska områden. De syftar till att hela landet eller alla delar av ett län eller en kommun ska bli representerade i de politiska församlingarna.  För att vara valbar till riksdagen gäller att kandidaten är svensk medborgare och är eller har varit svensk medborgare. Så kandidaten behöver inte vara folkbokförd i Skåne för att kunna vara valbar till riksdagen, utan kan vara folkbokförd i Stockholm men stå med på en lista i Skåne.

  Du kan bara rösta på de kandidater som ställer upp i din riksdagsvalkrets. Längst ner på valsedeln står det vilken valkrets som valsedeln gäller för. Som väljare kan man bara rösta i sin kommun eller län och på de valsedlar som hör till detta geografiska område.

  Vissa partier har namnvalsedlar som gäller för alla valkretsar. Gäller valsedeln för alla valkretsar står det ”Hela landet” på valsedeln. De namnvalsedlarna kan du använda om du vill personrösta, oavsett vilken valkrets du tillhör.

  Röstar du med en valsedel som gäller för en annan valkrets kommer din röst endast att bli en röst på partiet.

  Anledningen till ordningen på kandidaterna är något som partiet kommer fram till i sin nominering.
  Katarina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.