Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför visas när man tar valsedlarna för alla?

Hej, jag är kritisk rent demokratiska att tagandet av valsedlar på många ställen visas för alla. Man går ofta inte ensam in till vallokalerna så alla kan se vilket parti man vill rösta på. Att man kan ta flera valsedlar är inte en lösning eftersom då vet folk att man kan tänka sig att rösta på olika partier. Att hitta valsedlar i förväg är först väldigt svårt och kan också synas för omgivningen om man inte gömmer dem bra och är inte heller en bra lösning. Anonymiteten av sitt val verkar inte bevaras i dessa omständigheter.

Kommentarer

 • Hej,

  Det är en gammal tradition i Sverige att valsedlarna läggs ut på detta sätt som du beskriver. Vallagen beskriver inte exakt hur valsedlarna ska exponeras för väljarna i vallokaler och röstningslokaler. Det står att valsedlarna ska läggas på en "plats".

  Valsedlarna ska även exponeras likvärdigt för alla deltagande partier. Orsaken till att valsedlarna ligger ”öppet” är också för att partierna själva ska kunna lägga ut sina namnvalsedlar (valsedlar med kandidater). Och för att röstmottagarna är skyldig att hålla ordning bland valsedlarna och se till att det inte försvinner några på ett otillbörligt sätt.

  Själva rösthandlingen, dvs när du väljer vilket parti du vill rösta på (din valhemlighet), görs i ensamhet bakom valskärmen när du lägger ner valsedeln i valkuvertet. Så står det i vallagen. Det sätt du kan göra för att ingen ska veta vad du kan rösta på är att plocka på dig valsedlar från olika partier.

  Hälsningar
  Fia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.