Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur många valdistrikt finns det?

Hur många valdistrikt finns det? 6004 eller 6325
Ingrid Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  På valnatten räknas rösterna per valdistrikt där väljarna har röstat. De var 6004 stycken. I den slutliga sammanräkningen tillkommer dessutom de så kallade ”uppsamlingsdistrikten” (de syns i resultatet som ”I vallokal ej räknade röster”).

  Vid den så kallade uppsamlingsräkningen hos kommunen då de sena förtidsrösterna räknas så räknas rösterna inte per valdistrikt utan i något som brukar kallas "uppsamlingsdistrikt". De är 321 stycken i riksdagsvalet, det vill säga ett uppsamlingsdistrikt per kommunvalkrets, eller kommun om kommunen inte är valkretsindelad. Totalt blir det 6325 valdistrikt. Rösterna räknas på detta sätt för att valhemligheten inte ska röjas.

  Detta medför också att det skiljer i antal valdistrikt i det slutliga resultatet om man jämför mot valnattsresultatet. Antalet distrikt som skiljer beror på hur många kommuner som vid aktuellt val är valkretsindelade.

  Vid val till landstinget är antalet valdistrikt lägre. Det beror på att Gotland inte har ett landsting, utan är enbart en kommun. Det vill säga att det endast är 20 landsting.

  Hälsningar
  Fia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.