Till senaste kommentaren

Hur många röster krävs för att få mandat?

Hur många röster behöver en kandidat för att komma i riksdagen? Hur många röster behöver ett parti för att ha minst en riksdagsledamot? Vill gärna ha svar i antalväljare inte i procent. Jag menar att jag behöver att svaret ska vara som till exempel, en kandidat behöver minst 30,000 röster så att hen blir riksdagledamot. Jag frågar eftersom det finns kandidater som säger/skriver i sociala medier att de behöver 45,000 röster och i så fall blir de i riksdagen.
Kommentarer

 • Hej Ahmed,

  För att en kandidat ska kunna bli invald baserad på personröster krävs att man har fått 5% av partiets röster i valkretsen. Jag kan inte säga ett specifikt antal eftersom det beror på hur många röster partiet får i valkretsen.

  Det krävs minst 4% av rösterna för att ett parti ska få delta i mandatfördelningen till riksdagen. Antal röstberättigade i Sverige är 7 772 120 personer. Alltså krävs 310 885 röster på partiet om alla röstberättigade skulle lämna in giltiga röster. I riksdagsvalet 2018 inkom 6 231 573 giltiga röster. Antalet röstberättigade var då 7 330 432 . Det är också möjligt att delta i mandatfördelningen om partiet uppnår 12% av rösterna i en valkrets. Inte heller här kan jag säga en exakt siffra eftersom det beror på hur många som röstar i den specifika valkretsen.

  Siffrorna från 2018 kommer från vår valpresentation: Röster - Val 2018
  Här finns mer information om hur mandatfördelningen går till: Mandatfördelning - Valmyndigheten

  /Ida
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.